Visita virtual als observatoris de MeteoPremià

Actualment, MeteoPremià té 2 estacions automàtiques operatives al municipi de Premià de Mar, funcionant les 24h del dia, els 365 dies de l'any sense interrupció. Una es troba ubicada a la zona de Can Farrerons, al nord-est del municipi, l'altre al Port Esportiu Marina Premià, a primera línia de mar. Treballem amb estacions automàtiques de la casa Davis Instruments, d'alta qualitat i precisió. Complementàriament, i per garantir una màxima fiabilitat en les dades pluviomètriques, tenim instal·lat dos pluviòmetres manuals homologats, d'alta precisió, de fins a 200 litres/m2 de capacitat, totalment homologat segons normes de l'OMM. L'un a l'observatori de Can Farrerons, al sector est, i l'altre al Barri de Llevant, a tocar de la platja del Bellamar.

El primer observatori automàtic, el del centre, es posa en funcionament el 23 d'Abril de 2006 i col·labora amb diversos organismes i xarxes meteorològiques. El dia 8 d'abril de 2008, es posa en marxa un segon observatori, situat al Port Esportiu, un lloc força interessant des del punt de vista meteorològic i especialment en la mesura del vent, ja que es troba un centenar de metres fora de la protecció costanera i sense cap obstacle al seu voltant, ideal per mesurar aquesta variable. En aquest cas, primer s'hi va instal.lar una Davis Vantage Pro2, i recentment s'ha substituït pel model Vantage Vue.


 

 

Nucli urbà (Sector est - Can Farrerons)      41º 29' 42''N · 2º 21' 45''E · alt 40 m.

Conjunt de sensors i càmara web Anemòmetre i penell Pluviòmetre manual Hellmann de 200 l/m2

Port Esportiu      41º 29' 32''N · 2º 21' 58''E · alt 10 m.

L'estació automàtica amb Barcelona al fons Edifici de capitania del Port Detall de l'estació automàtica


Situació dels observatoris de Premià de Mar  i Òrrius Variables i freqüència de mesura de les estacions Davis
Variable Freqüència Lectures diàries
Temperatura 10 segons 8640
Humitat relativa 50 segons 1728
Vent (vel. i dir.) 2,5 segons 34560
Pluja 10 segons 8640
Pressió atm. 15 minuts 96

Neteges periòdiques, canvi de bateries i manteniment general
Observatori Darrera revisió
Premià de Mar - centre 5-5-2017
Premià de Mar - Port 11-2-2015
Premià de Mar - Banyeres 8-2-2015
Òrrius 10-2-2015
Vallgorguina 24-9-2014
 

 

Observatori d'Òrrius      41º 33' 18''N · 2º 21' 17''E · alt 260 m.


Des del setembre del 2009, tenim instal.lada una quarta estació automàtica a Òrrius, la vila més petita i elevada del Maresme, a tan sols 6 km de Premià en línia recta cap al nord i a 260 metres d'altitud. L'estació automàtica és una Davis Vantage Pro2 wireless, amb els sensors termo-pluviomètrics situats a 1.5 metres sobre sòl natural d'herba, a "l'hort del Rector", darrere de l'Ajuntament. L'anemòmetre està situat a la teulada de l'Ajuntament i lliure d'obstacles en totes direccions, per tal de mesurar el més acuradament possible la velocitat i direcció del vent. Per la seva ubicació geogràfica, amagada al vessant nord de la serralada Litoral i encaixonada en una vall, aquesta petita població té unes característiques climàtiques força particulars, més semblants a les de la depressió prelitoral que no pas les de la plana litoral. Es tracta d'un indret caracteritzat per les inversions tèrmiques, les humitats molt elevades en hores nocturnes, i les glaçades, força habituals durant els mesos d'hivern. Les temperatures màximes, especialment a l'estiu, superen les enregistrades a la plana del Maresme, on l'influència dels vents marítims és més directe, així doncs, és fàcil superar el llindar dels 30ºC durant els mesos estiuencs. La temperatura mitjana anual se situa entorn als 14ºC i la pluviometria mitjana anual està al voltant dels 670 mm. Les dades en temps real són visibles a la web, actualitzades les 24h del dia amb una freqüència de 10 minuts. Tanmateix, les lectures pluviomètriques es contrasten amb un pluviòmetre manual homologat Hellmann, controlat per l'observador Ricard Conty.

 
Anemòmetre i penell Sensors de temperatura/humitat i pluviòmetre Vista cap al sud des de la teulada de l'Ajuntament
     
Observatori de Vallgorguina     41º 39' 01''N · 2º 29' 39''E · alt 200 m.

Des de l'octubre de 2012, tenim instal.lada una cinquena estació automàtica al municipi de Vallgorguina (Vallès Oriental). Es tracta d'una Davis Vantage Vue, amb els sensors situats a 1,5 metres sobre terra natural d'herba. L'estació disposa d'un modern sistema d'enviament de dades a internet, format per un mòdem amb connexió GPRS, totalment autònom, amb panell solar i sense necessitat corrent elèctric. L'estació està situada a la zona dels vivers, a 1 km al nord-oest del nucli urbà de Vallgorguina. Es tracta d'un indret amb un microclima molt característic, dominat pel fenòmen de l'inversió tèrmica i amb una marcada continentalitat, tot i trobar-se prop del mar, un pol de fred amb glaçades molt significatives a l'hivern. De fet, es possible que la vall de Vallgoguina sigui un dels indrets més freds de tota la depressió prelitoral catalana. Les dades diàries es poden consultar al web, actualitzades les 24h del dia amb una freqüència de 15 minuts.

 
Estació automàtica amb el conjunt de sensors a 1,5m de terra, envoltada d'horts i camps.

Torna a l'índex