El clima de Premià de Mar

Introducció
Per la seva situació geogràfica, assentada entre la Mediterrània i la Serralada Litoral, la vila de Premià de Mar gaudeix d'un excel·lent clima, típicament mediterrani, amb hiverns suaus i estius no excessivament calorosos, amb oscil·lacions tèrmiques molt petites, degut a la influència directa dels vents marítims. No obstant, l'elevat grau d'humitat fa que la sensació de xafogor sigui molt acusada durant l'estiu. Les precipitacions són força irregulars, amb un màxim bastant marcat a la tardor i a finals d'estiu, i sovint també, a la primavera. Les nevades hi són molt rares, tot i que als cims de la Serralada Litoral, un o dos cops a l'any generalment, i amb una mica de sort, hi pot nevar dèbilment.
 
Temperatura
La temperatura mitjana anual a la nostra vila se situa al voltant 16ºC. Els estius són en general, força suaus, amb màximes que difícilment superen el llindar dels 30ºC, no obstant, durant les nits no es baixa dels 20ºC durant pràcticament tot l'estiu; les anomenades 'nits tropicals'. D'altra banda, els hiverns també són molt suaus i temperats, amb temperatures mínimes que rarament baixen dels 0ºC a la plana maresmenca, a causa de la proximitat del mar amb el seu efecte termoregulador. La Serra de Sant Mateu, amb alçades compreses entre els 400 i els 500 metres, protegeixen Premià de Mar i les viles veïnes de la continentalitat i dels vents freds del nord. No obstant, al vessant nord de la serralada, la inversió tèrmica i les glaçades són ben habituals durant l'hivern, en poblacions com per exemple Òrrius, Vallromanes o Vilanova del Vallès. La humitat relativa mitjana anual a Premià és força elevada, situant-se al voltant del 72%.
 
Pluviometria
La precipitació mitjana anual a la nostra vila se situa al voltant dels 580-600 mm, amb una marcada irregularitat interanual. La pluviometria augmenta força cap al nord, i disminueix cap al sud-oest. A Montgat, per exemple, la mitja anual amb prou feines supera els 550 mm, mentre que a Òrrius, aquesta se situa en 670 mm. Cap als cims de la Serralada Litoral (Sant Mateu, Cèllecs i muntanyes d'Argentona) la mitjana pot ser un xic més elevada, amb valors superiors als 680 o fins i tot, 700 mm. Climàticament, els mesos més plujosos a la zona són el Setembre i l'Octubre, i sovint també l'Agost, amb les seves sobtades i fortes tempestes, sobretot a finals de mes. Els mesos més secs, amb precipitacions inferiors als 40 mm, són el Gener, Febrer, Juny i Juliol. La majoria de les precipitacions  són de caràcter convectiu, és a dir, d'origen tempestuós, i solen descarregar amb intensitats elevades (superiors als 100 mm/h) a finals d'estiu i durant la tardor, provocant alguns aiguats i rierades. També destaquen les llevantades, que solen provocar episodis de pluja força importants, amb forta alteració marítima. Destaca l'aiguat amb efectes catastròfics del 2 de Setembre de 1997 (l'aiguat del segle al baix Maresme), amb 132 litres per metre quadrat caiguts a Premià de Mar en menys de dues hores. La pedregada va ser important i les ratxes de vent van superar els 80 km/h. Diverses rieres del baix Maresme es van desbordar, amb pèrdues materials molt importants i fins i tot víctimes mortals. Aquella tarda es van mesurar 140 litres a Vilassar de Dalt.
 
Vent
Sens dubte, el règim de vents dominants a la nostra vila i a la resta de la costa del Maresme, és el del sector de garbí, i més concretament del sud-sud-oest (SSO). Bufen generalment en hores diürnes en forma de marinada, un vent tèrmic que regula molt la temperatura aportant humitat i frescor, però també incrementant notablement la xafogor a l'estiu. Aquests vents d'origen tèrmic, sovint, en dies estiuencs, poden adquirir una certa intensitat i superar fàcilment els 30 o 40 km/h, tot i no alterar gaire la situació marítima, degut al seu curt recorregut sobre el mar. Posteriorment, cal esmentar les brises nocturnes o de terra. Solen bufar de component nord i oest, generalment de manera feble i durant la majoria de nits. L'efecte contrari al de la marinada diürna. La velocitat mitjana anual del vent és d'uns 10 km/h arran de mar. Les ventades més fortes a la zona del baix Maresme, d'origen sinòptic, generalment solen bufar de l'oest (ponentades) i en d'altres ocasions, del nord o nord-est (provençal o gregal), quan les borrasques mediterrànies se situen al voltant del Mar Balear. Recordem especialment, el temporal de vent huracanat dels dies 11 i 15 de Novembre de 2001, amb ratxes de vent del gregal superiors als 120-130 km/h, amb onades que van superar els 5-7 metres; sens dubte un dels temporals de vent i de mar més durs del darrer segle.

Temperatura mitjana anual al Maresme Pluviometria mitjana anual al Maresme


Torna a l'índex